Sonko blog

Kreatív élménybeszámolók, történetek, szóviccek, és egyéb fárasztások.

Friss topikok

  • m3cc: Így matematikai struktúrák vizsga előtti estén ez jólesett. (2010.01.06. 22:30) Űropera, algebra
  • dzsucseharcos: Kteszibiosz építtetett pneumatikus katapultot, mely természetesen nem onager alakú volt, hanem nag... (2008.11.13. 18:56) Steampunk agyalás - a pneumatikus katapult
  • Maes: Ez igen:) Tetszetős (2008.10.07. 20:49) Gyerekkor

Linkblog

Steampunk agyalás - a pneumatikus katapult

2008.11.13. 14:57 Sonko

 A steampunk egy kúl dolog. Nagy, viktoriánus stílusban megalkodott gőzkütyük, 19.századi, fejlődéslázban égő világ. A steampunk coolness factorát pedig leginkább a kütyük milyensége emeli.

 Mikor a témán gondolkodtam, akkor ötlött eszembe a címben is nevezett találmány: pneumatikus katapult ! Azaz olyan hajítógép, amelyet így, vagy úgy, de sűrített levegő hajt. Első gondolatom egy onager jellegű szerkezet volt, amelynek hajítókarja alatt egy dugattyú van, amely természetesen gőznyomás segítéségével löki fel a kart.

 Az alapkoncepció kellően anakronisztikus, gőzzel működik, és igazából elképzelhető. De érdemes-e ilyet csinálni ?

  Egy fizikus ismerősömmel megdiskuráltam a dolgot, és végülis arra a következtetésre jutottunk, hogy alapesetben nincs sok értelme hajítógépet készíteni, amelyet gőznyomás hajt - egész egyszerűen azért, mert a dugattyú simán egy lövedéket is kilőhet, így a gőzágyú (amely szintén egy működőképes koncepció, a mythbusters 4. évad 12. részében építettek is egyet) jobb megoldás.

 No de abban az esetben, ha steampunk világunk egy kissé korábbi időszakba helyeződik, bejön a képbe egy érdekes tény - a fémmegmunkálás fejletlenebb mivolta, és a használt anyagok gyarlósága. Így pl. a sárgaréz csövek használata, amelyek nem annyira bírják a nyomást, mint vasból, acélból lévő társaik. És míg az ágyúnál nem igazán lehet halmozni a csöveket, egy több dugattyú együttes ereje által hajtott hajítókar elképzelhető. Persze ágyút is lehet építeni több tartály együttes erejét egy csőbe vezetve, de nem tudom, melyikük hatásfoka lenne megfelelőbb, azonos nyomás esetén.

A másik esély a katapultnak az, hogy ágyúval nehezebb nagyobb, alaktalanabb lövedékeket kilőni, így pl. egy méteres kőtömböket, míg a hajítógép kanalába simán belerakhatom. Az ágyúnál az a probléma, hogy az olyan lövedék mellett, amely nem pontosan illeszkedik a kilövőcsőbe, egyszerűen elmegy a gőz egy része.

Na persze mindezek ellenére nem tudom, hogy nem-e egyszerűbb a megszokott ellensúlyos kővetőt (trebutchet) építeni.

És persze el is felejthetem ezt az egészet, és rakhatok pneumatikus katapultot a steampunk kampányomba, csupán azért, mert nekem tetszik, csak azért a reality check sosem árt.

2 komment

Címkék: steampunk katapult agyalas

A bejegyzés trackback címe:

https://sonko.blog.hu/api/trackback/id/tr17767161

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

biziclop 2008.11.13. 18:33:51

Namost lehet, hogy en nem ertek valamit, de miert is nem jo egy alacsony nyomason nagy attetellel mukodo trebuchet-felajzo mechanizmus?

dzsucseharcos · http://songun.blog.hu 2008.11.13. 18:56:08

Kteszibiosz építtetett pneumatikus katapultot, mely természetesen nem onager alakú volt, hanem nagy nyílpuska.

Megállapította, hogy - hasonlóan a laprugós katapulthoz - a pneumatikus katapult ugyan működik, de sokkal gyengébb, mint az abszolút első: a torziós kötélrugós.
süti beállítások módosítása